Polipler genelde küçük yapıya sahip olan ve insan vücudunda farklı bölgelerde gelişebilen tümörlerdir. Poliplerin neden geliştiği çoğunlukla bilinmez. Polipler genellikle iyi huylu tümörlerdir. Ancak bazı poliplerde kanserleşme eğilimi görülmesi mümkündür. Genelde milimetrik yapılar olan poliplerin bazıları birkaç cm’e erişebilir. Rahim ve rahim ağzı insan vücudunda tümörlerin en çok rastlandığı bölgelerdir.
Rahmin iç tabakasında gelişen lezyonlar olan rahim içi polipler çoğunlukla rahmin fundus bölgesinde oluşurlar. Östrojen hormonunun rahim içi polip gelişiminde etkisi olduğu düşünülmekte olup polipler çoğunlukla herhangi bir belirti vermezler. Bununla birlikte düzensiz vajinal kanama rahminde polip olan kadınların sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Aynı zamanda kahverengi vajinal akıntı görülmesi mümkündür.
Üreme çağında sık görülen lezyonlar olan poliplerin rahim içerisinde değişik sayılarda, boyutlarda ve yerlerde gelişmesi mümkündür. Polipler düzensiz kanamaya neden olabileceği ve endometrial kavitede embriyonun tutunmasını bozabileceği için gebe kalmayı engelleyici bir unsur haline gelebilir. Gebe kalma konusunda sorun yaşayan ve polip olduğu tespit edilen kadınlarda poliplerin çıkartılması sıklıkla tercih edilir.
Histereskopi polip tanısında ve tedavisinde etkili bir yöntemdir. Polipler hafif bir sedasyon altında 10-15 dakikalık bir işlemle çıkarılabilir. Operasyondan sonra birkaç gün az miktarda kanama görülmesi mümkündür. Hasta operasyondan sonraki gün normal hayatını kaldığı yerden sürdürebilir.