Kısırlık – İnfertilite Nedir?

Düzenli olarak ve korunmasız şekilde cinsel ilişkiye giren çiftlerde bir yıl sonunda gebelik oluşmaması kısırlık yani infertilite olarak adlandırılır. 35 yaşın üzerindeki çiftlerde bu süre genellikle 6 ay olarak kabul edilir. Kısırlık erkek ya da kadın kaynaklı sorunlara bağlı olarak görülebilir. Yaşın ilerlemesi kısırlığın en yaygın nedenlerinden biri olmakla birlikte erkekte ve kadında sağlık problemi olmaması durumunda da kısırlık sorunu yaşanabilir.

Kadına bağlı kısırlık nedenleri arasında tiroit bozuklukları, yumurtlama düzensizlikleri, polikistik over sendromu, rahimdeki bazı patolojiler, yumurta rezervinin düşük olması, erken menopoz, ilerleyen yaş, hiperprolaktinemi, endometriozis, Asherman sendromu, fallop tüpleri ile ilgili sorunlar sayılabilir.

Erkeklerde kısırlık genellikle varikosel, sperm kalitesinin düşüklüğü, sperm kanallarındaki tıkanıklık, sperm morfolojisindeki sorunlar, sperm sayısının az olması ya da menide hiç sperm olmaması gibi nedenlerden kaynaklanır.



Kısırlık tanısı kadın ve erkeklerde faklı tetkiklerle koyulur. Erkeklerde fiziksel muayenenin ardından penis ve testisler incelenir. Varikosel olup olmadığı kontrol edilir. Spermiogram yapılır. Kadınlarda jinekolojik muayenenin ardından yumurtalıklar, adet düzeni ve rahim değerlendirilir. Gerekli durumlarda ek radyolojik görüntüleme ve laboratuvar tekniklerine başvurulur. Erkek ve kadın üreme sistemine ait sorunlar elde edilen verilere göre belirlendikten sonra infertilite yani kısırlık tanısının koyulması mümkündür.

Kısırlık tanısı koyulan çiftlere tüp bebek tedavisi, aşılama, yumurta dondurma, yardımcı tomurcuklanma, yumurta gençleştirme, mikroenjeksiyon, embriyo tıraşlama ve mitokondri transferi gibi üremeye yardımcı tedavi yöntemleri uygulanabilir.










Randevu Talebi Oluşturun

    Randevu Talebi Oluşturun