Çocuk Sahibi Olmayan Çiftlerde Tek Tedavi Yöntemi Tüp Bebek midir?

Kısırlık çocuk sahibi olamayan çiftlerin tümünde görülen bir sağlık sorunu değildir. Çocuk sahibi olamamak, bu durumdaki her çiftin kısır olduğu anlamına gelmemektedir. Yapılması gereken çocuk sahibi olamayan çiftlerin neden çocuk sahibi olamadığının belirlenmesi ve gerekli durumlarda uygun tedavilere başlanmasıdır. Bu yüzden çocuk sahibi olamama nedeni belirlenene kadar çiftlerin kısır olarak tanımlanması doğru değildir.

Kısırlık tubal nedenler, yumurtlama bozuklukları, endometriozis, sperm bozuklukları gibi etkenlere bağlı olarak gelişebileceği gibi nedeni izah edilemeyen infertilite de sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çocuk sahibi olamayan çiftlerde hem kadın hem erkek detaylı bir şekilde incelenmeli, sorunun nereden kaynaklandığı net bir şekilde belirlenmeli ve gebeliğin en kolay şekilde elde edilmesini sağlayacak olan yardımcı üreme yöntemi belirlenerek uygulanmalıdır.

Tüp bebek gebe kalmada en yüksek başarı oranına sahip olan yardımcı üreme yöntemlerinden biri olsa da çocuk sahibi olamayan çiftlerde uygulanabilecek olan tek yöntem değildir. Uygun şartlara sahip olduğu tespit edilen çiftlerde, yumurta gelişiminin ilaçlarla sağlanmasının ardından spermin belirli işlemlerden geçirildiği ve rahim içerisine verildiği aşılama tedavisi de uygulanabilir.