Gebelik yumurtanın döllenmesiyle başlamaktadır. Normalde fallop tüplerinde döllenen yumurta rahme doğru ilerler ve rahim duvarına tutunur. Ancak bazı durumlarda döllenmiş yumurta rahim boşluğunun dışında bir yere tutunur ve büyümeye başlar. Bu duruma dış gebelik adı verilir.
Dış gebelik genellikle yumurtayı yumurtalıklardan rahme taşıyan fallop tüplerinde meydana gelir. Bu duruma tubal gebelik adı verilmektedir. Fallop tüplerinin dışında yumurtalık, karın boşluğu, rahim ağzı gibi yerlerde de dış gebelik görülebilmektedir. Dış gebelik normal bir şekilde ilerlemez.
Döllenmiş yumurta rahim dışında varlığını sürdüremez. Bununla beraber büyüyen doku tedavi edilmediğinde anne adayının hayatını tehlikeye atacak kadar kanamaya neden olabilir. Bu nedenle dış gebelik meydana geldiğinde mutlaka uzman doktora başvurulması ve gerekli tedavilerin uygulanması gerekir.
Dış gebelik her zaman spesifik belirtilere yol açan bir durum değildir. Nitekim genellikle gebelik sürecinde gerçekleştirilen rutin ultrason görüntülemeleri ile teşhis edilebildiği söylenebilir. Dış gebelik belirtileri genellikle gebeliğin 4. ve 12. haftaları arasında yani birinci trimester döneminde ortaya çıkar.
En sık görülen dış gebelik belirtileri arasında adet görülmemesi, göğüslerde hassasiyet, tek taraflı karın ağrısı, vajinal kanama ya da koyu renkli lekelenme, idrar ya da dışkı yaparken rahatsızlık hissi yer alır.
Eczaneden alınan gebelik testleri dış gebelikte de pozitif sonuç vermektedir. Ancak gebelik normal bir şekilde ilerlememektedir. Döllenmiş yumurta farklı yerde olduğu için belirtiler zaman geçtikçe daha fark edilebilir hale gelmektedir. Genellikle hafif kanlı vajinal akıntı ve kasık bölgesinde ağrı ile dış gebelik kendini göstermektedir.
Fallop tüplerinden kan sızdığında omuzlarda ağrıya neden olabilmektedir. Belirtiler genellikle kanın nerede biriktiğine ve hangi sinirin etkilendiğine göre değişiklik göstermektedir. Çok ileri evrelerde fallop tüpünde yırtılma, karın bölgesinde kanama, baş dönmesi, bayılma ve şok gibi hayatı tehlikeye sokabilecek belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Dış gebeliğin kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Fallop tüplerinin enfeksiyon nedeniyle hasar görmesi tubal hamileliğe neden olabilmektedir. Her ne kadar kesin nedenleri bilinmese de dış gebeliğe yol açabilen bazı risk faktörlerinin olduğu bilinmektedir. Daha önce dış gebelik oluşumu gözlenen hastalarda bu durum tekrarlayabilmektedir. Gonore ya da klamidya gibi cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyonlar tüpleri ya da etraftaki diğer organları etkileyerek dış gebelik riskini arttırabilmektedir.
Daha önce tüplere cerrahi müdahale yapılmış olması da dış gebeliğe neden olabilmektedir. Dış gebeliği etkileyen bir diğer risk faktörü de sigara tüketimidir. Sigara tüketimi arttıkça dış gebelik riski de doğru oranla artış göstermektedir.
Rahim içi spiral gebeliği çok yüksek oranda önleyen bir doğum kontrol yöntemidir ve çok nadiren spirale rağmen hamilelik gelişebilmektedir. Spiral kullanımına rağmen meydana gelen hamileliklerde de dış gebelik riski oldukça yüksektir.
Dış gebelik belirtilerinden bazıları acil tıbbi müdahale gereksinimini ortaya çıkarır. Karın bölgesinde aniden gelişen şiddetli ve keskin ağrı, bayılma, hasta hissetme ve solgun bir görünüm hızla acil tıbbi müdahale alınması gerektiğine işaret eder.
Diğer Yazılarımı Blog Sayfamdan Okuyabilirsiniz
Beni İnstagram’da Takip Edebilirsiniz
Dış gebelik nedir? Belirtileri Nelerdir? Dış gebelik nedir? Belirtileri Nelerdir?