Kontraseptif Yöntemler (Doğum Kontrol Yöntemleri)

Tıbbi literatürde gebelikten korunmayı sağlama amacıyla kullanılan yöntemler kontraseptif yöntemler olarak adlandırılır. Aile planlaması ve doğum kontrol yöntemi olarak hem kadınların hem erkeklerin kullanabilecekleri birçok farklı yöntem vardır. Uygulanacak olan yöntem her kadın ya da her çift özelinde yapılan değerlendirmelere göre belirlenmelidir.

Doğum kontrol hapları, RİA (spiral), korunma iğnesi, implantlar, doğum kontrol bandı gibi yöntemler kadının vücudundaki hormonal denge üzerinde sağladığı etki ile gebelik oluşumunu engellemeyi amaçlar.

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkinin ardından yüksek hormon salgılanması yoluyla yumurtalığın yumurta üretmesini ve yumurtanın tutunmasını engellemek üzere rahmin yapısını değiştiren bir yöntem olmakla birlikte birincil doğum kontrol yöntemleri arasında yer almaz. Yoğun hormon içeren ertesi gün hapı beklenmeyen durumlarda kullanılabilecek bir yöntemdir.



 

Prezervatif, diyafram ve spermisitler bariyer yöntemleri olarak kabul edilir. Prezervatif hem gebelik kontrolü sağlamadaki etkisi hem de cinsel hastalıklara karşı koruyucu özelliğinden dolayı en sık tercih edilen bariyer yöntemlerinden biridir.

Erkeğin boşalma sırasında kendini geri çekmesi ve kadınların yumurtlama dönemlerini hesaplaması doğal yöntemlerdir. Geri çekilme diğer korunma yöntemlerine göre daha risklidir.

Tubal sterilizasyon ve vazektomi cerrahi doğum kontrol yöntemleridir. Tubal sterilizasyon yönteminde kadının tüpleri bağlanmakta olup genellikle 35 yaşın üzerinde ve birden fazla çocuk sahibi olan kadınlara önerilir. Vazektomi erkeğin üreme yollarında, spermlerin testislere geçtiği kanalların bağlanması işlemidir. Erkeğin sperm üretiminde ya da cinsel işlevinde herhangi bir değişiklik olmaz. Vazektomi de tubal sterilizasyonda olduğu gibi ileri yaşlardaki erkekler için önerilebilen bir yöntemdir.










Randevu Talebi Oluşturun

    Randevu Talebi Oluşturun