Septum (Rahim İçi Perde)

Uterin septum doğumdan önce fetal gelişim esnasında meydana gelen bir uterus deformitesidir. Genetik bir anomali olan uterin septumun oluşmasına neden olan etken bilinmez. Normal koşullarda rahmi oluşturan Müllerian kanalları birleşir ve ortadaki duvar kaybolur. Bu duvarın kaybolmaması rahim içi perde ya da septum olarak adlandırılır. Septum adı verilen bir zar uterusun iç kısmını ortadan ayırır. Septum kalın ya da ince yapıda olabilen lifli ve kaslı bir doku grubudur.

Septum rahim ve fallop tüplerinin gelişimi için önemlidir. Fallop tüpleri ve uterus oluştuktan sora septumun vücut tarafından absorbe edilmediği durumlarda oluşur. Uterin septum bir kadının gebe kalma yeteneğini etkilemez. Ancak düşük yapma, erken doğum ve fetal malpresentasyon riskini artırabilir.



 

Ergenlik çağına kadar herhangi bir belirti görülmediği için septum uzun süre teşhis edilmeyebilir. Daha ağrılı bir döneme neden olabilen uterin septumu çoğunlukla kadının birden fazla gebelik kaybı yaşamasına kadar anlaşılmaz. Görsel olarak görülmesi zor olan septum çoğulukla çok ince bir doku çizgisi halindedir. Bu nedenle MR, 2D ya da 3D ultrason ve histeroskopi yöntemleriyle teşhis koyulabilmektedir.

Rahim içi perde tedavisinin ilaçla yapılması mümkün değildir. Metroplasti ameliyatı ile rahim boşluğunu bölen perdenin kesilmesi rahim perdesinin tek tedavisi olma özelliğine sahiptir. Metroplasti ameliyatı histeroskopik yapılan bir cerrahi müdahaledir. Ameliyattan sonra gebelik planlanması için en az 3 ay beklenmesi önerilir.










Randevu Talebi Oluşturun

    Randevu Talebi Oluşturun