Servikal Smear (Pap smear)

Servikal smear diğer bir deyişle Pap smear testi kadınlarda rahim ağzı kanseri taraması için uygulanan bir prosedürdür. Rahim ağzında kanserli ya da henüz oluşum aşamasında bulunan kanseröz lezyonların varlığını tespit etmeyi sağlar. Pap smear testi ile protozoa, bakteri, mantar ve HPV tanısının koyulması da mümkündür. HPV kişide herhangi bir belirti vermese dahi Pap smear testinde HPV tarafından enfekte olmuş hücreler görülerek tanı koyulabilir.

Pap smear testinin ilk cinsel ilişki tarihinden 3 yıl sonra ya da 21 yaşında yapılması önerilir. Smear testinin yapılması için en uygun zaman adet bitiminden sonraki hafta olup 2-3 gündür cinsel ilişkide bulunulmaması, vajinal duş yapılmamış olması, vajinal krem ya da fitil kullanılmaması önemlidir. Yoğun akıntılı vajinal enfeksiyon ya da vajinal kanama durumlarında sonucun etkilenmesi olasılığı nedeniyle Pap smear testi yapılmaz.



 

Pap smear testi yapılırken spekulum aracılığıyla hastanın vajinal kanalı açılır. Servikste bulunan ve transformasyon uzonu olarak isimlendirilen bölgeden sürüntü alınır. Alınan süründü lam üzerine yayılarak mikroskopta incelenebileceği gibi sürüntünün sıvı içerisine koyulup çeşitli işlemlerden geçirilerek hücrelerin tanındığı yöntem de tercih edilebilir. Çok kısa sürede tamamlanan ve ağrısız bir işlem olan servikal smearde serviksten alınan hücrelerin incelenmesi yoluyla kanser ya da kanserleşme riski bulunan lezyonların tespit edilmesi amaçlanır.

Eğer servikal smear testi sonucunda bazı anormallikler tespit edildiyse kolposkopi ile ileri tetkiklere başvurulur. Serviksin ayrıntılı şekilde incelendiği bu işlemde farklı kimyasal testler uygulanabilir ve biyopsi alınabilir. İleri değerlendirmede servikal hücrelerde değişime yol açan HPV türü belirlenir ve yüksek mi düşük riskli mi olduğu saptanır.










Randevu Talebi Oluşturun

    Randevu Talebi Oluşturun