Suni döllenme, intraservikal inseminasyon(İCİ) gibi terimlerle de ifade edilen aşılama doğal yollarla gebe kalamayan çiftlerde, erkekten alınan ve laboratuvarlarda özel solüsyonlarla yıkanan spermlerin rahim içerisine kanüller yoluyla verildiği yardımcı bir üreme tedavisidir.
Aşılama prosedürünün uygulanabilmesi için;
Aşılama prosedüründen önce kadının tüplerinin açık olup olmadığı HSG ile incelenmelidir. Adet döneminin 3. gününde yapılan testlerde FSH değeri yüksek çıkan kadınlarda başarı şansı düşük olabilmektedir. Bu tür durumlarda over rezervlerinin değerlendirilmesi gerekliliği oluşabilir.
Rahmi olmayan, tüpleri tıkalı olan, menopoz döneminde olan, rahim iç duvarı kalınlaşmayan, erkekte sperm sayısı çok düşük olan ya da hiç spermi olmayan, şiddetli endometriozisi bulunan çiftlere aşılama yapılamaz.
Aşılama;
2-3 günlük cinsel perhizin ardından erkekten sperm örneği alınır. Özel bir işlemden geçirilen spermler semenin diğer komponentlerinden ayrılarak aşırı hızlı hareketli ve sağlıklı olan en az 1 milyon sperm elde edilmelidir. Adetin 2-3.günlerinde ultrasonografi sonrası yumurtalıklar düşük doz iğnelerle uyarılır. Folikül beklenen boyuta ulaşınca folikül içindeki yumurta çatlatma iğnesiyle olgunlaştırılır. 24-38 saat sonra hazırlanmış sperm örneği ile aşılama işlemine başlanması mümkündür.